Novinky pro pacienty
Rakovina a nechutenství – temní spojenci
Nemocný s kolorektálním karcinomem bývá mnohdy více či méně závislý na svém okolí. Péče o takto nemocnou osobu není jednoduchá. Je proto dobré vědět, jak správně řešit některé problémy, se kterými se u podobně závažného onemocnění nezřídka setkáváme. Jedním z nich je snížená chuť k jídlu.Snížený apetit je jednou z nejčastějších okolností, které provází mnohé druhy nádorového onemocnění, ale rovněž jeho terapii. Přitom dostatečná výživa je podstatnou součástí léčby a předpokladem uzdravení. Existuje několik pravidel, jejichž dodržováním lze s nechutenstvím bojovat.
Kvalita a chuť jídla rozhodují
Nemocný by měl jíst kvalitní, zdravou a výživnou stravu, která mu chutná. Neměl by být do jídla nucen. Menší, ale častější porce jsou ideální. Je dobré vyhnout se lékům, které snižují apetit, stejně tak jako kouření. Užitečné je vést záznamy o váze nemocného a v případě potřeby vše prodiskutovat s lékařem. Ten může předepsat léky působící proti nevolnosti a zvyšující chuť k jídlu.
Potěcha oka i žaludku
Správným stravováním během nemoci lze zabránit překotnému snižování váhy a podvýživě, se kterou se bohužel v této souvislosti často setkáváme. Při snaze o zvýšení apetitu nám mohou pomoci i jiné smysly nežli jen chuť. Příjemná vůně čerstvého pečiva, elegantní prostírání, libá hudba, nebo naopak ticho během stolování určitě stojí za vyzkoušení.
V boji proti rakovině hraje strava zásadní roli. Tělo, které je dobře živeno, je odolnější vůči léčbě. Ta pak může být dostatečně intenzivní, aby nádor porazila. Navíc se díky správné výživě posiluje imunitní systém, který rovněž pomáhá nádorové buňky likvidovat. Proto je víc než nutné podporovat u nemocného s kolorektálním karcinomem apetit, a to všemi myslitelnými způsoby.
(veri)
Zdroj: www.freemd.com