Novinky pro laiky

Naučené stravovací zlozvyky mohou vést až k výskytu rakoviny

Jídelní návyky jsou důležitým faktorem přispívajícím k výskytu, nebo naopak prevenci kolorektálního karcinomu. Řadu zvyků a návyků přitom převezmeme od svých rodičů. Tento jev lze nazvat sociální dědičností. Jaké zlozvyky dědíme po svých rodičích a jak se případně tohoto nebezpečného dědictví zbavit?

Silné pouto s rodiči

Rodiče nás do života vybavují nejprve genetickou informací. Ta vytváří stavbu našeho těla, jeho pochody a formuje i naši osobnost. Právě pro další vývoj osobnosti jsou klíčové první roky strávené s rodiči. Ti nám spolu s dalšími poklady nadělují i jídelní zvyky, preference, chutě, …

Jablko nepadá daleko od stromu

Jsou-li oba rodiče typičtí jedlíci české kuchyně a holdují našim národním libůstkám, jako jsou knedlíky, omáčky, pivo, pak nás naučí jíst právě tu kuchyni, která vynesla ČR na čelnou příčku v žebříčku výskytu kolorektálního karcinomu.

Cesta ven

V současné době není problém se dostat k informacím o zdravém stravování. Zdroje se samozřejmě liší, mnohá doporučení jsou i protichůdná. Pouhý zájem o to, co jíte, vás ale nepochybně dovede ke zlepšení. Zamyslete se nad tím, čím plníte nákupní košík. Kolik je tam uzenin, masa? Září ve vašem nákupu jasnými barvami ovoce a zelenina?

Dbejte nejen na oblékání

Rodiče nás obvykle vedou k pečlivému oblékání. I v rodinách, které na módu mnoho nedbají, se dítě naučí oblékat se jinak v různém počasí, k různým příležitostem… Málo se však probírá, jak je to s jídlem, zdali se také hodí různá jídla pro různé příležitosti. Jsou dny, kdy se dobře najíme, a jsou jiné, kdy si vystačíme se skromnějšími pokrmy…

Smrtící dvojka

Vývoj kolorektálního karcinomu mohou uspíšit některé geny. Jejich předávání v rodině může vytvořit spolu s předáváním nevhodných stravovacích návyků "smrtící dvojku", která mnohonásobně zvyšuje riziko vzniku onemocnění. Nejdůležitější je podíl vlákniny ve stravě, množství rafinovaných sacharidů a tuku, některé vitamíny.

Odtržení pupeční šňůry

Pro úspěch v životě je dobře dosáhnout samostatnosti, především na rodičích. Je přitom důležité znát, co si ze své rodiny odnášíte. A je-li to záliba v české kuchyni, kde je zeleninou kyselá okurka na talíři s řízkem, pak přemýšlejte o tom, jak je toto dědictví cenné a jste-li ochotni za něj zaplatit vývojem rakoviny.

Happy end?

Už to, že čtete tento článek, znamená dobrou šanci ke změně! Stačí málo. Věnujte pozornost tomu, co jíte. Přemýšlejte o svém jídle a poslouchejte své tělo, zdali je spokojené a zdravé. Na rozdíl od genu lze zvyk změnit. A nejde přitom o zničení tradiční české kuchyně! Mnohem spíš jde o její obohacení (zvlášť o čerstvou i zpracovanou zeleninu) a vývoj.

(shmt)

Zdroj:
Vnitřní lékařství, 2. vydání, P. Klener et al. ISBN 80-7262-101-7
Basic Pathology, 6th ed., Kumar, Cotran, Robins et al. ISBN 0-7216-5122-4



archiv novinek

Vyhledat odborníka - Databáze specialistů na onemocnění kolorektálním karcinomem Pečuji o blízkého s kolorektálním karcinomem

Poradna lékaře

 

dotaz: Dobrý den.Chtěla bych se zeptat kolikrát a jak často mají přijímat jídlo a jak velké porce pacienti s ileostomii .Máme 76letou maminku po komplikované operci pro CA tl.střeva ,která skončila vývodem tenkého střeva. Za Vaší odpověď předem děkuji. S ...

odpověď: Spíše častěji, dobře stravitelnou stravu.Ale je to již spíše otázka pro kolegu specialistu v oblasti nutriční výživy než pro mne - onkologa.

 
vstup do poradny
Kolonoskopie jako prevence Sebediagnostika - Otestujte se na rizika
 
 
Panenka
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida