Prevence
Prevence kolorektálního karcinomu má dalekosáhlý význam. Jak již bylo výše zmíněno, nádor má v raných stadiích velkou naději na úspěšnou léčbu. Proto je důležité znát zásady, kterých bychom se měli při prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku držet:
Životní styl hraje v rozvoji kolorektálního karcinomu nezanedbatelnou roli. Ovlivňuje jeho vznik z 60 až 80 %. Ovlivnit můžeme tyto rizikové faktory:
- Nadváha – vyšší tělesná hmotnost je rizikem pro vznik celé řady nemocí (vysoký tlak, nemoci srdce a cév, cukrovka), u osob s nadváhou se také vyskytuje častěji kolorektální karcinom.
- Vysoký podíl živočišných tuků v potravě – nadměrná konzumace červeného masa a živočišných tuků (sádlo, máslo) je jedním z významných rizikových faktorů. Je doporučeno vyhýbat se také uzeninám, které mají vysoký obsah kancerogenních látek.
- Nedostatek pohybu
- Nízký obsah vlákniny v potravě – vláknina zrychluje pohyb obsahu tlustého střeva, a tím snižuje dobu, po kterou na střevní sliznici působí procházející zplodiny.
- Zácpa
Sekundární prevence
- samovyšetření,
- včasné vyšetření lékařem,
- screening.
- test na okultní krvácení ve stolici,
- endoskopické vyšetření (koloskopie nebo fibroskopie),
- klinické vyšetření lékařem.
- odstranit endoskopicky polypy, které by se mohly stát základem pro zhoubné bujení,
- rozpoznat rakovinu včas, v raném stadiu, u lidí, které zatím vážnější problémy nepřivedly k lékaři.