Novinky pro laiky

Pravidelná stolice je známkou dobrého zdraví

Stejně jako je pro hodináře pravidelný tikot hodin důkazem dobře odvedené práce, je pravidelná a "správná" stolice jednou ze známek dobrého zdraví. Ale co je vlastně správná stolice? A jak si ji "zajistit"?

Kývající se střevo

Aby správně fungovaly všechny mechanismy pro získávání živin z potravy, je nutný plynulý pohyb tráveniny. Ta se jednak promíchává – aby enzymy působily na veškerou tráveninu – a jednak se posunuje dál. Míchací pohyby dokonce daly název střevnímu oddílu ileu (z řeckého eilein – kývat se). Těm posuvným pohybům se říká peristaltické. Vznikají tak, že se prstencovitě stáhne svalovina a tento prstenec se posouvá rychlostí 2–3 cm/s ke konečníku. Pokud peristaltické vlny, tedy ony stahy svalstva, probíhají, jak mají, procestuje trávenina tenkým střevem za 4–8 hodin. Dojde-li k podráždění střevní sliznice, zrychlí se proces jen na pár minut.

Střevo v pohybu

Pečovat o přiměřeně rychlou peristaltiku je důležité. Právě ta je pro pravidelnou, nejlépe každodenní stolici klíčová. Jak na to?

Tři tipy pro správnou funkci střev:

  • Jezte vlákninu – ta je bohatě obsažená v rostlinné stravě. Po požití na sebe naváže vodu, čímž nabobtná a roztáhne střevní stěnu. To vyvolá peristaltickou vlnu.
  • Nestahujte břicho těsným oblečením – například módní bokové džínsy jsou sice slušivé, pro střeva mohou ale být příliš těsné.
  • Hýbejte se – čím více se budete hýbat vy, tím aktivnější bude i vaše trávení.

Lepší je "chodit" častěji

Jak ukazují poslední výzkumy, péče o pravidelnou stolici se vyplatí. Ve stolici bývají obsaženy rakovinotvorné látky (zvlášť jíte-li často uzeniny, smažené či grilované pokrmy). Čím pomalejší je vaše vyprazdňovaní, tím delší čas je sliznice vašeho střeva v kontaktu s těmito škodlivinami. I proto je mezi národy konzumujícími hlavně rostlinnou stravu nižší výskyt nádorů tlustého střeva a konečníku.

Pozor na změny

A jaká je ta správná stolice? Už Hippokrates tvrdil, že se stolice má hodnotit podle kvality a ne kvantity. Ideální je ta každodenní a formovaná. Pokud je častěji než 3× týdně a neopakuje-li se víc než 3× denně, je vše v pořádku. Každý trávíme trochu jinak, proto se zácpa a průjem definují těžko. Ale pozor, pokud se u vás střídá "zácpa" a "průjem" nebo jste nikdy se stolicí problémy neměli a náhle máte s vyprazdňováním potíže, vyhledejte lékaře. Totéž platí, objevíte-li ve stolici krev nebo je-li černé barvy (a nejedli jste předtím borůvky či živočišné uhlí).

Nejlepší vizitkou zdravého životního stylu je pravidelná a kvalitní stolice. Sledujte ji. Může vás zavčas upozornit i na vážné onemocnění.

Zdroje:

  • BMJ 2008; 337: a1344
  • BMJ 2008; 337: a1440
  • Trojan S. et al., Lékařská fyziologie, Grada, 2000

(Ela)



archiv novinek

Vyhledat odborníka - Databáze specialistů na onemocnění kolorektálním karcinomem Pečuji o blízkého s kolorektálním karcinomem

Poradna lékaře

 

dotaz: Dobrý den.Chtěla bych se zeptat kolikrát a jak často mají přijímat jídlo a jak velké porce pacienti s ileostomii .Máme 76letou maminku po komplikované operci pro CA tl.střeva ,která skončila vývodem tenkého střeva. Za Vaší odpověď předem děkuji. S ...

odpověď: Spíše častěji, dobře stravitelnou stravu.Ale je to již spíše otázka pro kolegu specialistu v oblasti nutriční výživy než pro mne - onkologa.

 
vstup do poradny
Kolonoskopie jako prevence Sebediagnostika - Otestujte se na rizika
 
 
Panenka
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Rakovina a její léčba