Novinky pro laiky

Stravou proti rakovině tlustého střeva

Chcete-li se chránit před nádory tlustého střeva a konečníku, není jedno, co jíte a pijete. Aby střevo optimálně pracovalo a aby pokud možno nedocházelo k jeho poškozování, je třeba konzumovat takové potraviny, které střevo nezanášejí, neútočí na střevní sliznici a nevedou k zánětu střevní sliznice.

Nedostatečné čistění střev, zánětlivě změněná sliznice či prosté opakované dráždění střevních buněk k výraznější novotvorbě může (lapidárně řečeno) zvýšit riziko zvrhnutí se střevních buněk v buňky nádorové.

Nezastupitelná vláknina

Optimálním čistidlem střevní sliznice je rostlinná vláknina, a to spolu s tekutinami, nejlépe s neperlivou vodou. (Bez tekutin vláknina dostatečně nenabobtná a nemá takovou čisticí schopnost.) Vláknina je obsažena především ve slupkách obilovin, v zelenině a ovoci (zejména v bobulovitém, jako je rybíz, angrešt, a v jablkách), v luštěninách a v bramborách. Vlákninu bychom měli konzumovat v hojném množství denně.

Že máme vlákniny (a tekutin) dostatek, orientačně poznáme podle konzistence stolice. Stolice bohatá na vlákninu je formovaná, měkká, obvykle vede k vyprázdnění alespoň jednou denně a s vyprázdněním není problém.

Bez vitaminů to nepůjde

Jako ochranu před přílišným drážděním buněk střevní stěny je třeba konzumovat dostatek vitaminů, zejména vitamin C a E, a antioxidantů. Jejich zdrojem je v první řadě čerstvá zelenina a ovoce. Doporučuje se denně zkonzumovat alespoň 5 kousků ovoce a zeleniny. Zejména rajčata obsahují velké množství protirakovinně působícího lykopenu.

Abychom se pokud možno vyvarovali působení dráždivě a mutagenně působících látek na střevní sliznici, měli bychom omezit konzumaci rafinovaných cukrů, nasycených a přepálených tuků a chemických konzervantů. Z tohoto hlediska jsou rizikové i trvanlivé salámy a uzeniny.

Vznik rakoviny tlustého střeva podporuje také nestřídmé pití piva, pravděpodobně kvůli ovlivnění složení bakterií žijících v tlustém střevě. A také kouření (což je vlastně druh konzumace, i když ne přímo potravin) může nepřímo, krevní cestou, ovlivnit i střevní sliznici, proto je záhodno v rámci ochrany proti rakovině (nejen) tlustého střeva a konečníku přestat kouřit.

(zak)

Zdroj:
Klener et al.: Vnitřní lékařství, Gastroenterologie, nakl. Galén
P. Stratil: ABC zdravé výživy
www.linkos.cz
www.fruitsandveggiesmatter.gov
www.cancer.gov



archiv novinek

Vyhledat odborníka - Databáze specialistů na onemocnění kolorektálním karcinomem Pečuji o blízkého s kolorektálním karcinomem

Poradna lékaře

 

dotaz: Dobrý den.Chtěla bych se zeptat kolikrát a jak často mají přijímat jídlo a jak velké porce pacienti s ileostomii .Máme 76letou maminku po komplikované operci pro CA tl.střeva ,která skončila vývodem tenkého střeva. Za Vaší odpověď předem děkuji. S ...

odpověď: Spíše častěji, dobře stravitelnou stravu.Ale je to již spíše otázka pro kolegu specialistu v oblasti nutriční výživy než pro mne - onkologa.

 
vstup do poradny
Kolonoskopie jako prevence Sebediagnostika - Otestujte se na rizika
 
 
Panenka
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Rakovina a její léčba