Novinky pro laiky
Stravou proti rakovině tlustého střeva
Chcete-li se chránit před nádory tlustého střeva a konečníku, není jedno, co jíte a pijete. Aby střevo optimálně pracovalo a aby pokud možno nedocházelo k jeho poškozování, je třeba konzumovat takové potraviny, které střevo nezanášejí, neútočí na střevní sliznici a nevedou k zánětu střevní sliznice.Nedostatečné čistění střev, zánětlivě změněná sliznice či prosté opakované dráždění střevních buněk k výraznější novotvorbě může (lapidárně řečeno) zvýšit riziko zvrhnutí se střevních buněk v buňky nádorové.
Nezastupitelná vláknina
Optimálním čistidlem střevní sliznice je rostlinná vláknina, a to spolu s tekutinami, nejlépe s neperlivou vodou. (Bez tekutin vláknina dostatečně nenabobtná a nemá takovou čisticí schopnost.) Vláknina je obsažena především ve slupkách obilovin, v zelenině a ovoci (zejména v bobulovitém, jako je rybíz, angrešt, a v jablkách), v luštěninách a v bramborách. Vlákninu bychom měli konzumovat v hojném množství denně.
Že máme vlákniny (a tekutin) dostatek, orientačně poznáme podle konzistence stolice. Stolice bohatá na vlákninu je formovaná, měkká, obvykle vede k vyprázdnění alespoň jednou denně a s vyprázdněním není problém.
Bez vitaminů to nepůjde
Jako ochranu před přílišným drážděním buněk střevní stěny je třeba konzumovat dostatek vitaminů, zejména vitamin C a E, a antioxidantů. Jejich zdrojem je v první řadě čerstvá zelenina a ovoce. Doporučuje se denně zkonzumovat alespoň 5 kousků ovoce a zeleniny. Zejména rajčata obsahují velké množství protirakovinně působícího lykopenu.
Abychom se pokud možno vyvarovali působení dráždivě a mutagenně působících látek na střevní sliznici, měli bychom omezit konzumaci rafinovaných cukrů, nasycených a přepálených tuků a chemických konzervantů. Z tohoto hlediska jsou rizikové i trvanlivé salámy a uzeniny.
Vznik rakoviny tlustého střeva podporuje také nestřídmé pití piva, pravděpodobně kvůli ovlivnění složení bakterií žijících v tlustém střevě. A také kouření (což je vlastně druh konzumace, i když ne přímo potravin) může nepřímo, krevní cestou, ovlivnit i střevní sliznici, proto je záhodno v rámci ochrany proti rakovině (nejen) tlustého střeva a konečníku přestat kouřit.
(zak)
Zdroj:
Klener et al.: Vnitřní lékařství, Gastroenterologie, nakl. Galén
P. Stratil: ABC zdravé výživy
www.linkos.cz
www.fruitsandveggiesmatter.gov
www.cancer.gov