Pečuji o blízkého
Víte, jak pečovat o nemocného s rakovinou střev?
Kvůli kolorektálnímu karcinomu držíme ve světě smutné prvenství. Přesto lze ale pacientovi, u kterého se tato nemoc vyskytla, poměrně dobře pomoci. Důležité je ale včasné odhalení nemoci a účinná léčba. Jak se ale chovat k pacientovi, který již kolorektální karcinom má, připravuje se na léčbu, nebo naopak už po terapii je?Nejčastější rakovina
Nádory tlustého třeba a konečníku jsou v ČR nejčastějšími onkologickými onemocněními. Mohou vzniknout jak na dědičném podkladě, tak i zcela náhodně. Velkou roli v jejich vzniku ale hrají rizikové faktory. Mezi ty nejčastější patří nadměrná konzumace alkoholu, uzenin, červeného masa a obecně strava s nedostatkem vlákniny. Ta má totiž velmi protektivní účinek.
Důležité je i včasné odhalení. K tomu slouží jednak specializované testy na skryté krvácení do stolice (nejčastější příznak kolorektálního karcinomu), ale i tzv. sebediagnostika, tedy sledování, zda se ve stolici krev nebo hlen nevyskytuje.
Jak se chovat k pacientovi s prokázaným nádorem
Nejdůležitější na přístupu k pacientovi s prokázaným nádorem je psychická podpora. Mnoho pacientů totiž po vyslechnutí "rozsudku" propadne depresi a beznaději. Proto je třeba, aby pacientovi dodával odvahu nejen lékař, ale hlavně jeho rodina a známí, kteří o onemocnění vědí.
Nezapomínejte na životosprávu
Dalším krokem by měla být úprava životosprávy. Někteří pacienti si totiž myslí, že když už jednou rakovinu mají, další vystavování se rizikovým faktorům jim nemůže nijak uškodit. Není to ale pravda. Proto by se měl ten, kdo o takového pacienta pečuje, snažit, aby se pacientova životospráva upravila. Jedná se především o omezení, nebo ještě lépe úplné zanechání pití alkoholu a konzumaci rizikových jídel – uzenin, smažených výrobků atd. Ty by měl pacient nahradit především zeleninou a potravinami s vysokým obsahem vlákniny.
Strava po léčbě
Někteří pacienti buď po odstranění části střeva, nebo chemo- či radioterapii trpí nechutenstvím. Přesto je ale strava po propuštění z nemocnice velmi důležitá. Začínat by se mělo spíše na stravě lehčí, která střevo tolik nedráždí. Vhodné jsou různé jogurty, tvarohy, těstoviny, rýže atd. Teprve později lze trávicí ústrojí zatěžovat plnou stravou. I tak by ale u lidí s prodělanou rakovinou měly z jídelníčku zmizet uzeniny, smažená jídla atd. a nahradit by je měla spíše vláknina, která svým pohybem střevo čistí.
Důležité tekutiny
Velmi důležité je také nezapomínat na pitný režim. Hlavně u pacientů s odstraněnou částí tlustého střeva dochází k horšímu vstřebávání vody. Proto by takový pacient měl vypít daleko více tekutin – ne však například piva nebo kávy – než normálně. Ale pozor! Díky zhoršenému vstřebávání vody hrozí u takovýchto pacientů zvýšený výskyt průjmů.
(kam)
Zdroj: www.cls.cz